Artikelen in Winkelwagen (0)  t.w.v € 0.00

Home veiligheid

Wetten en regels rond autostoeltjes

Regels die reizen veiliger maken

Steeds meer landen hebben duidelijke regels rond autostoeltjes, zodat kinderen veilig kunnen reizen.

De wet- en regelgeving verschilt van land tot land, maar er zijn ook internationale standaarden. De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO rapporteert bijvoorbeeld over de veiligheid van autostoeltjes en denkt mee over de toepassing van wet- en regelgeving.

UN-ECE keurmerk 44/04
Deze internationale veiligheidsstandaard staat ook bekend als R44 en geldt in meer dan 100 landen. R44 verdeelt autostoeltjes in vier categorieën:

  • Groep 0+
  • Groep 1
  • Groep 2
  • Groep 3

Autostoeltjes met dit label voldoen aan de basiseisen rond veiligheid.

i-Size (ECE – R129)
Deze nieuwe en verbeterde Europese veiligheidsrichtlijn rond autostoeltjes voor kinderen geldt sinds juli 2013. Deze regels gelden voor alle soorten kinder autostoeltjes in elk type auto. Dus ook voor baby en peuter autostoeltjes, combinaties en stoelverhogers. De regels kunnen verschillen voor ISOFIX stoeltjes en stoeltjes die je gewoon met de autogordel bevestigt.

Autostoeltjes moeten aanvullend gecertificeerd zijn als je ze wilt gebruiken in een vliegtuig.

Een autostoeltje kopen: hoe weet je of je een veilige keuze maakt?
Autostoeltjes zijn meestal wettelijk goedgekeurd in het land waarin je ze aanschaft. Zo'n keuring gebeurt door onafhankelijke instanties en een positieve uitslag wordt bevestigd met een officieel label.

Alle autostoeltjes die officieel worden goedgekeurd zijn veilig, maar het niveau van veiligheid kan natuurlijk verschillen. De veiligste en beste autostoeltjes worden beoordeeld door onafhankelijke organisaties.